Karin.png

Från småbarnsmamma till världseliten i hinderbana

När andra dottern kom till världen var Karin Henderson trött på mammamagen och längtade efter att komma i form. Två barn senare lyckades hon ta sig till världseliten i hinderbanelopp. Hon bytte sitt trygga ekonomjobb mot lera, iskallt vatten och stentuffa uppförsbackar. - Jag älskar den här träningsformen. Det är som att bli barn på nytt, säger hon.

Karin Hendersons nya arbetsplats består av traktordäck, ramper, klätterväggar och löparbanor. Hon finns på Toughest Lab i Malmö och är träningsansvarig för Toughest Training i Sverige med  full koll på hur man bäst förbereder sig inför ett hinderbanelopp. Förra året var hon med i EM och därefter VM. Bara tolv procent i hennes grupp kämpade sig i mål i VM i Kanada; Karin var en av dem.

 - Det var extremt svåra hinder så det kändes som en prestation att bara klara av dem. Men jag har jag haft stor nytta av att jag har tränat så allsidigt, säger Karin Henderson.

Hjälp över hindren

Karin Henderson, träningsansvarig på ToughestFör knappt femton år sedan snörade hon på sig träningsskorna och nu arbetar hon med Toughest på heltid. Loppet hålls på sju platser i Norden i sommar och är en adrenalinstinn tävling där man både ska ta sig över höga hinder, klara armgång och kämpa sig fram i lera och vatten. Men det är ändå inget att oroa sig för, enligt Karin Henderson.

 - Alla hjälps åt på tävlingen. Det är en fantastisk sammanhållning och teamkänsla bland människor, även om de inte känner varandra. Är det ett svårt hinder får du en pushande knuff av någon annan deltagare, säger hon.

Använd din kroppsvikt

Själv tvekade Karin Henderson för att ställa upp i Toughest 2014, men året därpå tog hon mod till sig och fick sådan mersmak att hon sprang alla nordiska Toughestlopp den sommaren. Hennes framgångsmetod är att träna med kvalitet framöver kvantitet.

 Tävlingen Toughest i Malmö- Du behöver inte träna femton timmar i veckan, det viktiga är att du använder hela kroppen. Träna alltså inte enbart armar eller ben utan använd kroppsvikten och träna hela kroppen på en gång. Du kan välta däck, hänga i stänger, lyfta och putta saker, dra, hoppa och åla. Använd kroppen till det den är till för!

Var rädd om axlarna

Finns det några nybörjarmisstag att undvika? Ja, det är vanligt att man övar på att hänga alltför mycket, så att axlarna tar stryk. Eller att träningsdosen helt enkelt blir för hög.

 - Bygg upp träningen långsamt så att kroppen hinner med. Det är en jättebelastning för axlarna att hänga om man inte är van vid det, säger hon.

Karin Henderson har lärt av sina egna misstag. För två år sedan blev hela säsongen spolierad av en stressfraktur i benet, året därpå tog hon sig ändå till VM. Karin lärde sig att lyssna på kroppens signaler och gå långsamt fram.

Sommaren 2018 tävlar hon inte i loppen, men hon kommer att testa alla banorna i Norden.

 - Det är ju så fantastiskt kul. Och det känns bra att få hjälpa andra att klara av loppen också. Det är en otrolig gemenskap och en rolig upplevelse de har framför sig.


Topp 5 tips inför Toughest

Hur förbereder man sig inför ett hinderbanelopp? Här är Karin Hendersons fem bästa träningstips inför Toughest!

  1. Spring. Det är en bra grund och loppet är ändå 8 km. Om du inte klarar ett hinder kan du springa en straffrunda och det är skönt att veta att man orkar med det. Lägg gärna in intervaller och backträning i din löpträning.
  2. Öva på hinder. Gå exempelvis till en lekplats, pröva att hänga i en stång. Se hur länge du klarar av det. Gör detta en gång i veckan i början och öka sedan successivt.
  3. Stärk din greppförmåga. Bär tunga hinkar och bär hem matkassarna. När du får ont i armarna, bär tio sekunder till.
  4. Träna upp bålstyrkan. Plankan är bra, men inte om du är helt otränad. Då är det bättre att du tar ett core-pass på en träningsanläggning och lär dig hitta dina muskler.
  5. Lek som ett barn, eller med dina barn (om du har familj). Spring, åla, hoppa, klättra – gör vanliga grundrörelser.

Glöm inte fylla på med energi!

Hård träning kräver förstås påfyllning av energi. Ta med dina favoriter från Swebar så att du snabbt kan ladda batterierna! En Swebar Low Sugar Bar en stund före passet blir perfekt.

"Innan ett lopp vill man inte trycka i sig massor av mat som ligger tungt i magen, men energi behöver man ju ändå. Så det kan passa bra med ett tillskott som till exempel en bar eller energidryck", säger Karin Henderson.

Samma sak gäller efter ett lopp eller ett träningspass. Då gäller det att snabbt fylla på med kolhydrater.